Co piszczy w tłuszczach? Cz. 2

Co piszczy w tłuszczach? Cz. 2
Data dodania: 09-02-2016


Tłuszcze TRANS

Są to nienasycone kwasy tłuszczowe poddane uwodornieniu (utwardzeniu) lub procesowi obróbki termicznej. Jedynym prozdrowotnym kwasem tłuszczowym z tej rodziny jest CLA - sprzężony kwas linolowy – pomaga w walce z cukrzycą II typu, wspomaga odchudzanie, ma działanie przeciwnowotworowe oraz zwiększa biodostępność testosteronu. Pozostałe kwasy tłuszczowe trans to zło w czystej postaci. Okres ich połowicznego rozpadu to 2 lata. Przyśpieszają obumieranie komórek, zwiększają stężenie LDL i TG (trójglicerydów), obniżają HDL, przyczyniają się do insulinooporności i dokonują błędnego programowania komórek. W połączeniu z drugim „zabójcą” – cukrem, są podstawową przyczyną powstawania zespołu metabolicznego - schorzenia prowadzącego do rozwinięcia m.in. otyłości trzewnej, cukrzycy typu II, nadciśnienia czy miażdżycy. Dla koncernów spożywczych to wygodne rozwiązanie – są tanie, pomagają utrzymywać długi termin przydatności do spożycia, ciasta są wilgotne, a nadzienia kremowe. Tłuszcze trans w minimalnych ilościach występują naturalnie w pożywieniu (jako wspomniane CLA – np. w tłustym nabiale czy mięsie zwierząt karmionych trawą), ale na skalę przemysłową zostały stworzone w procesie utwardzenia tłuszczów nienasyconych – dzięki temu mamy margarynę, bitą śmietanę i inne przetworzone produkty. Gdy smażymy lub pieczemy mamy do czynienia z podobnym procesem – utlenianiem kwasów tłuszczowych. Mówimy im jednogłośnie NIE!

 

Cholesterol – wizytówka wszelkiego zła

Już sama nazwa większości z nas kojarzy się z czymś złym, przed czym musimy się bezwzględnie chronić. „Mam wysoki cholesterol”, „Nie jedz tyle jajek, bo cholesterol”, „Będziesz jadł żeberka dopadnie Cię miażdżyca”, „Pozatykają Ci się tętnice” itp. itd. Hipoteza, że wysoki poziom cholesterolu powoduje choroby serca została tak mocno wtłoczona w naszą świadomość, że stała się niemal religijnym dogmatem. Wszyscy otaczamy się ludźmi, którzy nie skubną kawałka boczku, bo cholesterol, ale pól wagonu herbatników czy 3 kawałki ciasta do małej czarnej „wleci” nim zdążą się obejrzeć. A to właśnie węglowodany w głównej mierze powodują chaos w naszym lipidogramie…ale po kolei…

 

Cholesterol jest lipidem z grupy steroidów, zaliczany również do alkoholi. Spełnia bardzo istotne funkcje w naszym organizmie, a bez niego byśmy po prostu umarli:

  • buduje błony komórkowe każdej komórki
  • jest prekursorem syntezy witaminy D (której większość z nas ma z pewnością w niedoborze)
  • niezbędny do produkcji takich hormonów steroidowych jak testosteron, estrogen, progesteron
  • poprawia naszą pamięć
  • niezbędny u sportowców przyśpieszając regenerację
  • ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K)

 

Poziom cholesterolu całkowitego nie da nam informacji na temat stanu naszego układu sercowo-naczyniowego, ponieważ jest jedną ze składowych pełnego lipidogramu. Wyższy jego poziom może świadczyć o stanach zapalnych w organizmie. Cholesterol spełnia funkcje naprawczą „zalepiając” zapalne dziury. Jak można wywnioskować, należy szukać przyczyn, które doprowadziły do powstania stanów zapalnych, a nie sztucznie (lekami z grupy statyn) obniżać poziom cholesterolu, który stara się zrobić coś dobrego.

 

Chcąc sprawdzić stan pracy naszego układu sercowo-naczyniowego powinniśmy zwrócić uwagę na:

  • HDL (potocznie „dobry” cholesterol) > 45
  • LDL („zły cholesterol) > 100 < 200
  • TG (trójglicerydy) < 100
  • HDL = TG
  • HDL:LDL 1:2-3
  • Glukoza na czczo < 90
  • Homocysteina < 6
  • OB/CRP < 2
  • Niski poziom prób wątrobowych – AST, ALT

Jak widać powyżej, czynników które są szalenie istotne podczas diagnozy jest naprawdę wiele. Tylko kto zleca badanie ich wszystkich?

 

Co przyczynia się do powikłań z naszym sercem i naczyniami?

  • Przewlekłe stany zapalne w naczyniach wywołane przez wysoko przetworzone węglowodany (cukier, mąka pszenna i jej wytwory), tłuszcze trans oraz nadmiar tłuszczów wielonienasyconych omega -6
  • Wysoki poziom homocysteiny, która odpowiedzialna jest za powstawanie małych i gęstych lipoprotein LDL
  • Uszkodzenie wątroby w wyniku stosowania używek
  • Stany zapalne w wyniku używek, braku higieny jamy ustnej i nadużywania alkoholu
  • Nadwaga i otyłość
  • Stres

 

W ostatniej - trzeciej części "Co piszczy w tłuszczach" rozprawię się z popularnymi, wszechobecnymi mitami na temat tłuszczów.

Zapraszam!

 

http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/2/BR%202-2012%20s.%20181-190.pdf

http://chriskresser.com/can-some-trans-fats-be-healthy/

http://healthland.time.com/2013/02/06/omega-6-fats-linked-to-increased-risk-of-heart-disease/

http://www.tlustezycie.pl/2012/07/cholesterol-dobry-zy.html

powrót do mini bloga Chalabali

Copyright © 2011 Michal Chalabala Trener Personalny || Created by: woopem